Bij de oorsprongen van het Refuge.
In 2017, onder impuls van Ali Deberkale, voorzitter van de vzw Midnimo, en Dimitri Verdonck, voorzitter van de vzw ACP, krijgt het project eindelijk vorm. Midnimo legt contact met de Franse organisatie Le Refuge en andere soortgelijke organisaties in Europa. In november 2017 verleent de Stad Brussel haar eerste financiering, wat het begin markeert van een groot avontuur.
Het is met één enkel appartement en een handvol vastberaden vrijwilligers dat het Opvanghuis van start gaat, gedreven door de urgentie om te handelen tegen de onzichtbaarheid van jonge LGBTQIA+ personen die zijn afgewezen. Een concrete, militante reactie, geboren uit solidariteit.
Mis niets van onze inzet! Ontvang onze nieuws en ontdek hoe je de jonge LGBTQIA+ kunt steunen

Een Schuilplaats voor LGBTQIA+ asielzoekers
Sinds zijn oprichting heeft het Refuge talrijke LGBTQIA+ personen verwelkomd die asiel aanvragen, vaak geconfronteerd met situaties van discriminatie, geweld en uitsluiting in de officiële opvangcentra. Geconfronteerd met de constante toename van aanvragen en de noodzaak om meer specifieke ondersteuning te bieden, is er een structuur ontstaan die volledig aan hun opvang is gewijd: de CADAL.
Het CADAL (Centrum voor Ontvangst en Begeleiding van LGBTQIA+ Asielzoekers) biedt een veilige en inclusieve schuilplaats, evenals psychosociale, juridische en medische ondersteuning die is afgestemd op de behoeften van LGBTQIA+ personen die op zoek zijn naar internationale bescherming. Het doel is om hun welzijn en integratie te bevorderen, door hen een ruimte te garanderen waar ze zich kunnen heropbouwen in een zorgzame en respectvolle omgeving voor hun identiteit.
Wie kan er worden ontvangen in het CADAL?
Om een geschikte ontvangst te garanderen, stelt het CADAL duidelijke toelatingscriteria op:
- Een aanduiding van Fedasil hebben.
- Een LGBTQIA+ persoon zijn die asiel aanvraagt.
- Confronteren met discriminatie, uitsluiting of geweld.
- Een mentale gezondheid hebben die compatibel is met het leven in de gemeenschap.
- Accepteer het huishoudelijk reglement en het gemeenschapslevensproject.
👉 Behoefte aan onderdak en begeleiding?
Onze peter Lukas Dhont.
Ik ontdekte de organisatie le Refuge in Frankrijk bij de release van mijn eerste speelfilm, Girl. Kort daarna vernam ik in de pers dat er ook appartementen waren geopend in Brussel. De wens om bij te dragen aan dit project was onmiddellijk. Ik heb daarom Dimitri en Ali gecontacteerd om te vragen hoe ik me kon inzetten.
Het Opvanghuis vertegenwoordigt een nieuwe kans voor veel jonge LGBTQIA+. Ik heb het geluk gehad op te groeien in een omgeving waar mijn seksualiteit nooit een probleem is geweest. Maar voor veel van deze jongeren is de realiteit heel anders. Ik vind het essentieel om te herinneren dat seksuele geaardheid en genderidentiteit onderwerpen blijven die soms moeilijk, zelfs taboe zijn.
Creativiteit is altijd een belangrijke pijler geweest in mijn eigen identiteitszoektocht. Daarom had ik de 'Culture Club' opgericht, een initiatief waarbij ik regelmatig culturele activiteiten deelde met de jongeren van het Opvanghuis. Samen hebben we de opera ontdekt, concerten bijgewoond, tentoonstellingen bezocht. We hebben ook het Theaterfestival van Brussel verkend, fotografie-workshops georganiseerd en een gezamenlijke tentoonstelling opgezet met hun creaties "Alles is mogelijk."
Op deze manier hoop ik dat deze jongeren, dankzij de creativiteit van anderen, zullen nadenken over de mogelijkheden om datgene wat hen bezighoudt om te zetten in iets waardevols. En wie weet, misschien zullen ze zo iets betekenen voor de volgende generatie.
photo © European Union 2023– Source: EP
Sidi Larbi Cherkaoui, een betrokken steun voor het Opvanghuis.
De Belgisch-Marokkaanse danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui steunt de missies van het Opvanghuis. Als internationaal gerenommeerde artiest heeft hij zich altijd laten inspireren door thema's van identiteit, diversiteit en de dialoog tussen culturen. Zijn betrokkenheid bij het Refuge past binnen dezelfde wens om de mensen in de schijnwerpers te zetten wiens stem nog steeds moeilijk te horen is.
“In deze periode waarin de acceptatie van diversiteit crucialer is dan ooit, wil ik mijn volledige steun aan het Refuge betuigen,” zegt hij. “Elk individu verdient het om met respect en waardigheid behandeld te worden, ongeacht zijn nationaliteit of genderexpressie. Mijn levenspad is niet altijd gemakkelijk geweest, maar ik heb kunnen rekenen op de liefde en steun van een zorgzame omgeving. Anderen hebben die kans niet, en dat ben ik me goed bewust. Dankzij deze samenwerking met het Refuge kan ik bijdragen aan het bieden van een veilige omgeving voor jonge LGBTQIA+ en het bewustmaken van het publiek over hun realiteit.”
Door zijn creaties verkent Sidi Larbi Cherkaoui vaak de concepten van marginaliteit en veerkracht. Zijn voorstelling “Ihsane” is een ode aan de identiteit en het cultureel erfgoed, thema's die bijzonder resoneren met de missie van het Opvanghuis.